Tree House

Japonezii de la Mount Fiji Architects Studio au realizat un nou proiect de excepție intitulat Tree House și situat într-un cartier rezidențial din Tokyo. Particularitatea acestei locuințe unifamiliale rezidă în faptul că este compusă din mai multe arce de lemn de o înălțime tot mai mare care pivotează în jurul unei coloane centrale.

Rolul coloanei centrale este extrem de important în delimitarea interioară a diferitelor spații. Poziționarea centrală a pilastrului de lemn delimitează spațiul în patru direcții, rezultând patru spații distincte al căror funcțiuni sunt determinate în funcție de înălțimea plafonului și de calitatea luminii naturale. Principalele caracteristici ale sufrageriei sunt plafonul înalt și abundența luminii naturale, în timp ce acolo unde este amplasat dormitorul înălțimea plafonului este mult redusă, iar lumina naturală nu este atât de prezentă.

Fiecare arc este inclus într-un cadru de lemn, iar fiecare astfel de cadru este mai înalt cu 55 cm decât cel anterior, prin urmare există o diferență de înălțime de 1,7 m pe măsură ce cadrele de lemn se rotesc 360 de grade în jurul coloanei centrale. Acest decalaj vertical de 1,7 m este principala sursă de lumină a Tree House și se deschide, în același timp, spre o terasă.

Privind din exterior, locuința unifamilială proiectată de Mount Fiji Architects Studio pare a fi extrem de simplă. Situl pe care această locuință  a fost amplasat este extrem de pretențios din cauza supraaglomerării rezidențiale. Suprafața pe care arhitecții puteau proiecta era extrem de redusă, prin urmare ei s-au ghidat după modelul copacilor într-o junglă deasă. Dat fiind desișul de la nivelul solului, copacii aleg să crească mai mult. Același principiu a fost aplicat și în cazul Tree House.

Detalii tehnice

Titlu: Tree house
Funcțiune: Private residence
Locație: Tokyo, Japan, 2009
Suprafața terenului: 162.69 m2

Suprafața construită: 78.76 m2
Suprafața desfășurată: 80.45 m2
Etaje: 2
Structura: Lemn

Alte poze


Trackbacks Comments
Leave a Comment