O constructie numai din carti

Nu există niciun fel de îndoială cu privire la utilitate cărților. Interesant este, insă, faptul că minunatele universuri închise între două coperți pot fi folosite și ca element de construcție. Matej Kren a realiza cea mai mare construcție din lume făcută numai din cărți. Cel puțin până la ora actuală. Construcția se numește ”Scanner” și este expusă la Muzeul de Artă Modernă din Bologna, Italia. Proiectul a fost realizat în colaborare cu Centrul slovac de Informare asupra Literaturii și a fost realizat special pentru muzeul în care este expus.

Instalația consistă într-un tunel gigantic făcut exclusiv din cărți și menit să impună măreție, să inspire reflecție și să confunde perspectivele. Interiorul este placat cu oglinzi, iar prin aceasta ”Scanner” devine o nouă cheie de lectură a percepției spațiale. Această construcție din cărți va fi dedicată unor seminarii și workshopuri organizate în cadrul unui târg de cărți pentru copii. Kren reușește să inspire reverență literară prin folosire cărților ca și material de construcție.

Utilizarea oglinzilor este extrem de interesantă, pentru că acestea au menirea de a crea iluzii, dar și de a le demasca în același timp. ”The Scanner” Devine astfel un loc al demascărilor, un spațiu unde vizitatorul se confruntă cu sine lăsând la o parte orice formă de superficialitate. Un demers lăudabil și un proiect ce merită vizitat dacă vă aflați sau aveți drum prin Bologna.

Trackbacks Comments
Leave a Comment