Sectorul constructiilor se afla inca in recesiune puternica

Analizând statisticile furnizate de Institutul National de Statistică putem afirma că sectorul construcțiilor se află încă într-o puternică recesiune, chiar dacă, per ansamblu, lucrurile s-au mai îmbunătățit în comparație cu alte luni.

În luna iunie 2010, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna mai 2010, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 46,7%, respectiv cu 16,6%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 5,2% şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8,5%. În semestrul I 2010, comparativ cu semestrul I 2009, volumul lucrărilor de construcţii, a scăzut ca serie brută, cu 15,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 16,0%.

Privind comparativ luna iunie 2010 cu luna iunie 2009 putem observa că suntem afundați în sfera valorilor negative. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, ca serie brută, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 5,2%. Pe elemente de structură, s-a înregistrat o creştere la lucrările de reparaţii capitale cu 31,7%. Scăderi s-au înregistrat la lucrările de construcţii noi (-10,5%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-7,1%). Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat scăderi la următoarele componente: clădiri rezidenţiale (-20,6%) şi clădiri nerezidenţiale (-8,0%). La construcţiile inginereşti, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 4,7%.
Volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2010, comparativ cu luna iunie 2009, a scăzut cu 8,5%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi (-14,5%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente
(-4,1%). Creştere s-a înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (+22,4%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu
23,3% şi la clădirile nerezidenţiale cu 9,5%. La construcţiile inginereşti s-a înregistrat o creştere cu 3,2%.

În semestrul I 2010 comparativ cu semestrul I 2009, volumul lucrărilor de construcţii (serie brută) a scăzut cu 15,7%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de construcţii noi (-22,5%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-8,3%). La lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 5,8%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la toate componentele astfel: la clădirile rezidenţiale cu 34,0%, la clădirile nerezidenţiale cu 22,4% şi la construcţiile inginereşti cu 0,8%. În semestrul I 2010 comparativ cu semestrul I 2009, volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 16,0%, scădere evidenţiată la următoarele elemente de structură: la lucrările de construcţii noi (-26,0%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-12,7%). S-a înregistrat o creştere la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 15,0%. Pe obiecte de construcţii au fost scăderi pe toate componentele astfel: la clădirile rezidenţiale (-37,0%), la clădirile nerezidenţiale (-23,6%) şi la construcţiile inginereşti (-0,1%).

Trackbacks Comments
Leave a Comment