Laureatii Anualei de Arhitectura de la Bucuresti

Pensiunea Atra Doftana

În perioada 7-17 iulie s-a desfășurat la București, în sala Dalles, Anuala de Arhitectură. Momentul cel mai așteptat al evenimentului a fost, probabil, anunțarea câștigătorilor la cele zece categorii de concurs stabilite de organizatori. În concurs s-au înscris peste 160 de proiecte, majoritatea dintre ele fiind amplasate în afara Bucureștiului. Numai premiul presedintelui OAR Bucuresti a ramas in Capitala, fiind castigat de o cladire de locuinte construita pe strada Batistei.

La secțiunea ”arhitectură social-culturală” proiectul câștigător a fost: pensiunea turistică Atra Doftana, proiectată de arhitecții Bogdan Babici si George Maftei. La această secțiunea a mai fost nominalizat și pavilionul vizitatorilor și interpretărilor realizat de arhitecții Roxana Roșca și Marius Călin.

Secțiunea ”arhitectură/locuințe” a fost câștigată de un proiect de extindere, supraetajare și amenajare a unui imobil din comuna Voluntari. Proiectul a fost realizat de arhitecții Rovana Karina, Moga Gheorghe și Juan Carlos Negretti. Mai multe detalii despre acest proiect ne oferă chiar unul dintre proiectanți: ”Proprietarul, care nu e român, ne-a dat o casă veche pe care noi am transformat-o cum am ştiut mai bine, i-am regândit şi remodelat spaţiul şi am scos-o cumva din peisajul specific românesc”, a declarat Juan Carlos Negretti.

Din păcate pentru cei care s-au înscris în concurs, la secțiunea ”amenajări interioare” nu s-a acordat niciun premiu. S-au acordat, în schimb, trei mențiuni de onoare, după cum urmează:

1. Proiect PV_BV, arh. Justin Baroncea;
2. Proiect “em” arh. Roger – Oliviu Pop, Alex Adam, Monika Koryczan;
3. Scenografie pentru „Hedda Gabler” de Henrik Ibsen, arh. Irina Moscu;

La secțiunea ”restaurări” premiul a mers către proiectul de restaurare a conacului Bertola, din jud. Prahova, lucrare semnată de arh. Cristina Constantin. La această secțiune au mai existat două nominalizări:

1. Refacerea pavajelor din Cetatea Sighisoara, arh. Iulius Cristea;
2. Reabilitare si modernizare port turistic, arh. Raluca Mihaela Tempea.

În cele din urmă, premiul ”Opera omnia” a mers către arhitectul Zoltan Takas.

Proiectele premiate la Anuala de Arhitectura de la București arată că arhitectura din România este în plină dezvoltare, întrucât se trece de la niște tipare clasice pentru perioada comunista, la formele mult mai libere tipice pentru arhitectura mondială.

Leave a Comment